Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

Harap Alb...Information
Type: Comic Book
Volumes: 1
Status: Publishing
Published: 29 november 2012
Genres: Adventure, Fantasy
Authors: Andrei Moldovan (Story & Art)
Serialization: Hac!

Nu stiu cati dintre voi stiu povestea Harap Alb, dar stiu ca majoritatea au auzit de ea. Si nu stiu cati dintre voi, stiu de existentaa benzi desenate "Harap Alb", dar stiu ca multi dintre voi au auzit de noul comic book - Harap Alb.

Povestea lui Harap-Alb este un basm cult scris de Ion Creanga. Aparut in revista Convorbiri literare, la 1 august 1877, apoi ea a fost publicat in acelasi an in ziarul Timpul de catre Mihai Eminescu. Pornind de la modelul folcloric, autorul reactualizeaza teme de circulatie universala trecandu-le prin filtrul propriei viziuni

Ok ! stiam ca apare o banda desenata bazat pe povestea Harap Alb, dar nu imi imagineam ca aceasta 'revista' ieftina poate cuprinde publicitate. Pai da ! ce as fi vrut la numai 5 lei, oua !?
PACAT !! o batere de joc as putea spune.

Din spusele site-ului oficial este "singura revista profesionista de benzi desenate din Romania". Pai da doar intr-o revista poti gasi publicitate si numai vorbesc ca apare odata la doua luni intr-un format de 18 pe 26cm, cu 40 de pagini full color, din care 13 pagini nici nu au legatura.

Tema basmului este reprezentata de lupta binelui impotriva raului si ca orice comic book se va incheia cu victoria binelui. Personajul principal va parcurge astfel o aventura eroica, un drum al maturizarii morale si etice de diferite probe si obstacole.

Lumea in care se petrece actiunea este una fantastica, dominata de stereotipul hiperbolizare.
Prima parte din aceasta revista este "Intalnirea cu Spanul" si reda in desen parte a basmului clasic al lui Creanga. Tot in primul numar puteti afla originile lui Gerila care mi se pare o idee buna.Arta este excelenta avand un design apropiat de Marvel/DC Comics, pe langa faptul ca nu pare a fi original. Se poate observa ca autorul chiar sa chinuit. Formatul revistei este de 18 x 26 cm si cuprinde 40 de pagini full color. As fi dorit ca formatul sa fie mai mic si sa cuprinda mai multe pagini FARA PUBLICITATE.

Personajele m-au lasata lat. Chiar sant bine facute si se integreaza in poveste. Dar exista nemultumiri din partea mea. Ca de exemplu personajul principal, Harap Alb care se aseamana cu Thor din comic book-ul celor de la Marvel Comics.
Ursul din poveste cu inscriptii, imi aduce aminte de Word of Warcraft.
Iar Mara, fata Imparatului Verde parca ar avea o sora geamana, Cheetara, care e plecata in nou desen numit "ThunderCats".
Despre Miron aka Gerila imi spune ca ati mai intalnit personajul undeva... !? Sicer sa fiu imi amiteste de un joc, dar nu sant sigur... dar asta nu conteaza ci puterea supraomeneasca a lui Gerila - rasuflarea glaciara - care imi da impresia ca poate opri orice atac.
Haiganul zis si Ochila are puterea de a proiecta energie optica, pe langa celalalte capacitati; telepatie, viziuni profetice si raze-X. Asta imi da impresia ca poate fi protagonistul nostru al comic book-ului.

Daca tot sant la 'criticism' am sa spun si ceva despre armele lui Harap Alb. Sincer sa fiu ma asteptam ca personajul sa se bazeze mult pe arc, decat pe o sabie si un pumnal. Dar asta insemna ca Lungila trebuia sa foloseasca o alta arma. Pumnalul lui Harap Alb se apropie de originalul sau, adica de cel al dacilor.

Acum vine bomba bombelor. Bomba care ma iritat foarte mult cand am citit in josul paginii afirmatia; "Orice reproducere, copiere sau multiplicare in scopuri comerciale este interzisa si va fi pedepsita..." Daca tot au copiat personajele din World of Warcraft, macar sa fi tacut la o astfel de afirmatie.
A da ! Unde dracu e matele, sangele si capetele taiate  ?Nu sant sigur... dar daca primul episod vine cu un pret de 5 lei (4.9 lei), inseamna ca celalalte episoade vor avea un pret mai ridicat.

Sfatul meu pentru autor sau pentru editura ar fi ; dupa terminarea povesti, ar fi ideal sa scoata o singura carte  in care sa cuprinda toata povestea desenata (fara publicitate). Si sincer, daca ar pune in aplicatie acest sfat. sant sigur ca as putea da 70 de lei pe acel comic book.

Asa ca recomandarea o fac iubitorilor de benzi desenate si mai ales noii generatii care nu prea stiu despre povestea lui Harap Alb.

Asa ca miau miau...

2 comentarii:

  1. In primul rand, nu cred ca o banda desenata romaneasca poate fi categorisita dupa sistemul japonez si, chiar daca s-ar putea, ma indoiesc ca cea prezentata de tine ar fi Shoujo... poate shounen.

    In al doilea rand, vad ca te mira foarte tare faptul ca revista contine publicitate. E probabil prima data cand citesti asa ceva, nu? Cam toate revistele de acest gen contin publicitate, e printre putinele metode care le permite sa fie profitabile (daca sunt).
    Oricum, ma indoiesc ca vor rezista pe piata, nu stiu daca sunt asa multi romani interesati de asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ca mi ai atras atentia cu genul "shoujo". Da e gresita, acolo sa emis o gresela cand am dat copy/pass. Tr sa fie " Adventure · Fantasy"

    RăspundețiȘtergere

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri