Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

Ukiyo-e - Picturi ale Lumii in Miscare

Imagine a muntelui Fuji din Harajukuparte a seriei Cincizeci-și-trei 
de locuri din Tōkaidō, publicată prima dată în 1850.
Ukiyo-e (浮世絵), "picturi ale lumii in miscare", este un genul de picturi, litografice produse in Japonia prin utilizarea tehnicii blocurilor de lemn intre secolele al XVII-lea si al XX-lea, ale caror leimotive sant peisaje, scene istorice sau scene teatrale si/sau de placere. Ukiyo-e reprezinta genul artistic major al litografierii cu blocuri de lemn.

Exprimarea "lumea in miscare" (ukiyo ori "The Floating World") se refera la impetuoasa cultura urbana care a explodat dupa Restauratia Meiji, care a constituit o cultura aparte in sine. Desi clasele traditionale ale societatii japoneze erau ingradite de numeroase restrictii, clasa comerciantilor in crestere si inflorire era practic nereglata.

Contemporanul romancier Asai Ryoi, in lucrarea sa Ukiyo monogatari (浮世 "Tales of the Floating World", c. 1661 ), prevede unele introspective in conceptul de lume plutitoare:

... Traim doar pentru un moment, Intreaga noastra atentie ne-o indreptam spre placerile Lunii, Zapada, florile de cires si frunze de artar; Cantand cantece, Beau vin, Deturnand pe noi insine doar in plutitoare, plutitoare;... Refuzul de a fi descurajata, ca o tartacuta plutind de-a lungul raului: aceasta este ceea ce noi numim lumea plutitoare...

Forma de arta a crescut de la o mare popularitate in cultura metropolitana Edo ( Tokyo ), in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, provenind de la lucrarile o singura culoare a lui Hishikawa Moronobu 1670.


Ukiyo-e pot fi clasificate in doua perioade: perioada Edo, care cuprinde ukiyo-e de la originile sale din 1620 pana la 1867, atunci cand perioada Meiji a inceput, cu durata de pana in 1912. Perioada Edo a fost in mare masura o perioada de calm care a furnizat un mediu ideal pentru dezvoltarea artei intr-o forma comerciala, in timp ce perioada Meiji se caracterizeaza prin influente noi, ca deschiderea Japoniei, spre Vest.

Printre cele mai renumite lucrari ukiyo-e sant "53 de statii ale drumului Tokaido", seria produsa de Ando Hiroshige; "Cele 36 de vederi ale muntelui Fuji" ale lui Katsushika Hokusai, in care pictorul deseneaza cel mai inalt varf din Japonia din diferite unghiuri; portrete ale unor femei, create de artistul Kitagawa Utamaro si picturile cu actorii teatrului kabuki ale lui Sharaku Toshusai.

Pe scurt sant picturi pentru oamenii de rand.

0 comentarii:

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri