Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

Maneki neko


Information
Type: Other ones
Translation: Pisica norocoasa
Habitat: Orasase, sate
Diet: carnivor

Appearance: Maneki neko este o varianta populara a bakeneko care aduce noroc si norocul. Acesta este cel mai frecvent vazuta sub forma de statui decorative in case si magazine. Este descrisa cu una sau ambele labe in aer intr-o miscare de semnalizare.

Origin: Pisicile au fost deja conectate cu supranaturalul din Japonia. In timp ce unele superstitii leaga pisicile cu ghinion, blesteme si incendii ciudate, exista si o traditie indelungata de pisici fiind venerate si vazute ca fapturi bune. In special in agricultura si sericultura, unde pisicile ar manca soareci si alti daunatori care ataca culturile si viermii de matase, pisicile erau vazute ca niste creaturi norocoase si imagini de pisici erau folosite ca farmece.

Statui de maneki neko au devenit elemente populare in zonele urbane din Japonia spre sfarsitul perioadei Edo. Pisica cu mana dreapta ridicata se spune ca aduc avere economica, in timp ce pisica cu mana stanga ridicata se spune ca atrag clientii. Culorile pisicilor pot fi semnificative, de asemenea. Cu mult timp in urma, pisicile negre s-au spus ca sant pisici norocoase datorita abilitatii lor de a vedea in intuneric, iar negru maneki neko au fost folosite ca talismani impotriva duhurilor rele. Se crede ca rosul respinge variola si rujeola, asa ca rosu maneki neko au fost folositi ca talismane împotriva bolii.

Originile acestor statui se regasesc in povestile folclorice despre pisicile ciudate care dau bogatii stapanilor lor sau care ii salveaza pe stapanii lor de dezastre. Exista o serie de povesti celebre bazate pe variatii ale acestor teme.

Legends: In Yoshiwara, districtul Edo a trait o curtezana foarte cunoscuta, numit Usugumo. Usugumo a fost un tayū (cel mai inalt rang de oiran), in bordelul lui Miura Yashirōzaemon. Usugumo era o iubitoare de pisici si se bucura in mod deosebit de pisica ei. Atat de mare a fost dragostea ei pentru pisica ei, incat zvonurile au inceput sa se raspandeasca ca Usugumo fusese posedata sau copleșita de o pisica.
Intr-o zi, in timp ce Usugumo intra in baie, pisica ei a inceput sa traga de kimonou si orice ar fi facut nu o putea alunga. Vazand asta, proprietarul bordelului a crezut ca pisica este blestemata si vrea sa o atace pe Usugumo. El si-a scos repede sabia si i-a taiat capul pisicii. Capul pisicii a zburat prin aer in baie si și-a infipt dintii intr-un sarpe mare veninos, care se ascundea in afara locului de toaleta.
Usugumo a fost devastata de durere pentru pisica ei de companie, care chiar si in moarte si-a salvat viata. Pentru a-i usura tristetea, proprietarul bordelului avea o statuie asemanatoare cu pisica ei din cel mai fin lemn, facuta de cel mai bun artizan. Sculptura a fost facuta atat de amabil si atat de realista incat Usugumo a fost fericita si a reusit sa-si gaseasca inca o data fericirea.

Alta legenda cu privire la originile statuilor se petrece langa templul Gotoku-ji, in vestul orasului Tokyo, pe timp de furtuna. Un lord feudal se adapostea de ploaie sub un copac cand a vazut pisica templulul facandu-i semn. Lordul a urmat-o iar la scurt timp un trasnet a lovit copacul sub care se adapostise. Omul bogat a devenit bun prieten cu preotul si asa templul a devenit prosper. Cand pisica a murit, prima Maneki Neko s-a facut in onoarea ei.

O alta poveste al batranei Imado, Tokyo, spune si ea despre originile statuii. Femeia fiind foarte saraca, si-a vandut pisica. La putin timp, animalul i-a aparut in vis si i-a spus batranei sa ii faca o statuie din lut. Dupa ce a realizat statuia cineva s-a oferit sa o cumpere. Imado a facut mai multe pisici din lut care s-au vandut ca painea calda. De aici vine si popularitatea pisicutelor si legatura lor cu bogatia.


Asa ca miau miau...

0 comments:

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri