Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

Pluto

Information
Type: Manga
Volumes: 8
Chapters: 65
Status: Finished
Published: Sep 9, 2003 to Apr 1, 2009
Genres: Action, Mystery, Sci-Fi, Seinen
Authors: Urasawa, Naoki (Story & Art), Tezuka, Osamu (Story)
Serialization: Big Comic Original

Ma ateptam mai mult de la acest manga, ma asteptam sa fie de genul Kakutoshi no Yume - ma refer sa fie mai cu talent, adica personajele principale sa fie oameni. Oricum este frumoasa.
Deci cei care au citit Astro Boy, o sa-si dea seama ca personajele se aseamana.

O crima are loc fara nici o urma de fiinta umana, avand doar un mesaj misterios ramas. Ce va urma !? Ce se va intampla ? o sa vedeti in poveste.
Pluto il are in vizor pe Gesicht, un detectiv robot care, intr-o lume unde cetatenii roboti au aproximativ aceleasi drepturi ca cei umani, trebuie sa investigheze un val de crime misterioase. Victimele sant si oameni, si roboti, iar Gesicht va ajunge curand sa-si dea seama ca criminalul face parte din a doua categorie, desi, ca si in cazul SF-ului lui Isac Asimov, robotii nu au voie sa ucida oameni...
Doi mari artisti japonezi manga vin impreuna pentru a face acest viitorul apropiat intr-un manga science-fiction cu suspans !

Acest excelent sci-fi se invarte in jurul A.I. si legea lui Asimov "Robotics for Dummies". La inceput, povestea incepe ca un mister / thriller cu o serie de crime robotice si apoi incet cu incet se transforma intr-o actiune / mister. Partea interesanta a lui Pluto este ca atinge un pic pe psihologia robotica avand in acelasi timp ororile razboiului pentru a incepe un ciclu de ura, care joaca un rol major in intreaga poveste, care la randul ei afecteaza profund personajele.

Pentru a numi cateva nume meschine cum sant Blade Runner, I Robot, Ghost in the Shell, Animatrix, si desigur exista o lista lunga, toate de cea mai mare literatura SF si filme se joaca cu aceste idei a relatiei dintre un AI/robot si un om, asa cum a facut si face Tezuka Urasawa. Dar cu Pluto nu exista nici o chestie vaga in societatea umana, aceste idei sant deja stabilite in momentul in care incepe povestea.

O decizie genial, deoarece exista deja multe povesti despre granita dintre acceptare si antagonismul de roboti, amenintarea a revoltei lor impotriva umanitatii, culminand in razboi apocaliptic, dar nu la fel de multe povesti despre roboti fiind tratati ca cetateni normali, cu locuri de munca si cu famili. Unele dintre ele chiar venerate si idolatrizate de catre masele umanitatii in timp ce altele sant displacute pentru organismele lor metalice. Da, ati ghicit un fel de relatiile rasiale, dar este tot sci-fi alegorie, cel putin, nu banala in mainile unui scriitor condimentat ca Urasawa (Uh, cu exceptia unui personaj-robot numit Adolf il urasc (am glumit) e chiar tare "omul")

Cea mai mare lovitura in aceasta poveste este atunci cand o figura majora robotizata, iubit de toti, este ucis brutal. Victima sau primul robot care deschide povestea a fost unul din cei sapte super-roboti lume.

Europol-ul detectiv Gesicht este pe cazul acestui mister, El este un om(robot) tulburat de cosmaruri, fiind la fel de visator ca ceilalti protagonisti, si face parte din cei sapte super-roboti. Iar daca stau sa ma gandesc chiar se aseamana cu Lunge din Monster.

Pentru cei dintre voi care au citit Astro Boy sau este doar familiarizat cu caractere, isi vor da seama ca Atom este "Astro Boy", si observati intoarcerea Dr. Ochanomizu si Umatarou TENMA. De asemenea, asa cum am mentionat mai sus, ca detectiv Gesicht este foarte similar cu a Lunge - detectivul din Monster - cu unele modificari. Caracterele fac o treaba foarte buna si sant foarte bine dezvoltate.

Unul din lucrurile care m-au surprins in Pluto a fost doar continutul, nu sangele sau limbajul (mai mult de jumatate din personajele sant roboti). Absolut nici o nuditate sau ceva de genul acesta. Cred ca a fost singurul manga 'curat' pe care l-am citit.

Arta este (daca santeti familiarizati cu alte lucrari a lui Urasawa) usor de recunoscut. Fiind oarecum similar cu Death Note avand un portret foarte realist de persoane fata de unele lasand in detaliu real de caracteristici umane, care sa permita lui Urasawa in a surprinde intr-adevar impactul emotiona uman.

Concluzia este ca... odata ce am urmarit animeul Monster am inceput sa devin un fan al lui Urasawa si cred ca santeti deacord cu mine. Asa ca daca santeti un fan a lui Urasawa sau unul care doreste un manga SF, Pluto e o alegere buna.

Asa ca miau miau...

0 comentarii:

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri