Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

Manipularea Narativa


Salutare lume, salutare creatori de benzi desenate.
Azi am sa va prezint despre manipularea narativa si deosebirile dintre manga (benzi desenate) si animatie (film(tv). Sper ca majoritatea dintre voi sa ma injure cat de cat de frumos...

Manipularea narativa este o scena sau un panou gasit in majoritatea manga-urilor sau benzilor desenate avand genul de enigma. Pe scurt manipularea narativa este ceea ce nu pare a fi.

Ce asemanari exista intre o oaie latratoare si un lup cu proteza dentara ? Nu prea multe, in afara ideii de cina ratata.
O intrebare asemanatoare si-ar putea pune si cei nedumeriti de comparatia pe care o propun aici: intre emisiunile de televiziune de tip talk-show si romanul politist.
O precizare necesara: in cele ce urmeaza, ma voi raporta la manga cu enigma, primul dintre cele trei tipuri esentiale stabilite de Kago Shintaro in Fraction de la capitolul "The Manga Artist": scene enigmatice, negre si de suspans. Un astfel de manga e construit, cum bine se stie, pe baza a cateva scene de crime: prima, comisa de un asasin, functioneaza ca pretext pentru cea de-a doua, (uneori) simbolica, savarsita de alcineva.

Manipularea psihologica este un tip de influenta sociala care urmareste schimbarea perceptiei sau comportamentului celorlalti cu ajutorul unor tactici ascunse, amagitoare sau chiar abuzive. Pentru ca manipulatorul isi urmareste doar propriile interese, deseori in detrimentul altora, aceste metode pot fi considerate exploatatoare, imorale si inselatoare.

De exemplu intr-un anime sau film aveam o scena in care un detectiv gaseste o victima spanzurata intr-o camera inchisa pe dinauntru. Intrebarea detectivului va fi "Este o crima sau o sinucidere ?" Din primele relatari pare a fi o sinucidere. Dar pe parcursul povestii manipularea celui care vizioneaza nu este totala sau chiar nu exista, deoarece stie ca este o crima de la bun inceput.
In timp ce intr-un panou manga aceasta scena este mult mai manilpulatoare. Ca de exemplu "Cine este detectivul?"

Un alt exemplu este dat intr-un roman cu crime, unde naratorul vorbeste despre el, fara sa spuna genul. Singurul aspect spus poate fi "parul lung si negru" si ca face sex cu un barbat. Asa ca ce gen are naratorul ? Raspunsul nu poate fi stiut, deoarece in acest roman se vorbeste despre femei violate. Asa ca cititorul este convins ca inculpatul este barbat, iar naratrul si inculpatul sant doua caractere distincte.
Dar problema este ca naratorul si inculpatul sant aceasi persoana, deoarece naratorul cu parul lung si negru este bisexsual.

Intrebarea voastra va fi ceva de genul... aceasta manipulare poate fi gasita numai intr-un roman, deoarece nu exista o imagine in care sa prezinte aceea persoana, fata de o manga.
Dar exista si un potential in cinema bazat pe reprezentare vizuala.


Asa ca manipularea narativa din manga este mult mai ampla si mult mai confuza fata de un anime sau movie. De exemplu avem o scena dintr-o manga. Ce vrea sa spuna acea imagine de mai jos ?
Scuzati-ma ! ca am pus toata imaginea, dar majoritatea dintre voi si inclusiv eu crede ca acel caracter este sechestrat. Dar se presupune a fi, ceea ce nu pare.
Asta inseamna ca personajul care se presupune a fi inchis inauntru, este defapt afara. Lasati-ma sa va spun ca trebuie sa fim atenti inainte.. deoarece personajul NU spune "lasa-ma sa ies".


Asa ca va spun pentru a functiona manipularea narativa intr-o manga ne trebuie sau va trebuie un instrument specific benzilor desenate (comics).


Care este diferenta dintre o manga si un movie (film, animatie). Simplu ! intr-o animatie imaginea se misca, fata de manga, in care imaginea ramane fixa. Dar particularitatea manga-ului este ca imaginile sant statici.


Deci, sa ne imaginam o scena dintr-o manga, in care exista un panou. Acel panou reda cititorului (adica tu) imaginea unui personaj atletic in postura de alerga. De fapt cititorul este manipulat sau indus in eroare cu ajutorul liinilor care rezulta alergarea. Pe scurt raspunsul este un caracter imbracat ciudat care pozeaza.

Asa ca in manga se prezinta mai multe imagini pentru ca cititorul sa inteleaga situatia, dar si cu imagini multiple, manipularea narativa poate fi aplicata. De exemplu imaginea de mai sus poate prezenta o contiunare...
Asa ca te-am manipulat sa citesti miau miau...

0 comments:

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri