Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

Hotel Harbour View

Information
Type: Manga
Volumes: 1
Chapters: 2
Status: Finished
Published: 1985 & 1993
Genres: Action, Mystery, Drama, Seinen
Authors: Taniguchi, Jiro (Art), Sekikawa, Natsuo (Story)
Serialization: Play Comic

"Cel mai rau : prima si ultima poveste."

Una dintre lucrarile recent decedate a lui Jiro Taniguchi, a carui editie anterioara dateaza din 1993. Este "Hotel Harbor View" sau in japoneza "Kaikei Saketen"  海景酒店 (oricum nu sti japoneza), o antologie cu doua povesti, dar care pe parcurs cu o nouă editie extinsa prin adaugarea altor povesti. Este o piesa scrisa de Natsuo Sekikawa, dar problema din punctul meu de vdere - Harbour View Hotel - este ca am citit-o crezand ca este o poveste, iar faptul că este alcatuit din mai multe povesti, unele dintre ele cu anumite particularitati in care acum ne vom opri asupra altceva, m-a dezamagit putin, cum ai spune ca o poveste despre Alan Moore este mai slaba... sant artisti care chiar si in cele mai proaste lucrari ale lor se remarca deasupra celorlalti.Mai mult decat povestea ar trebui sa spunem povestile. Editia anterioara continea doar povestile "Hotel Harbor View" si "Brief meeting", la aceasta, in plus, li s-au adaugat povestile "Good Luck City" , "El restaurante de la calle de los Niños Perdidos" si "A Tokyo Murder".

In "Good Luck City", vedem o poveste spusa intr-un mod neobisnuit. Pagini cu trei pana la patru gloante orizontale sau verticale la toata latimea sau inaltimea paginii, insotite de un text in partea de jos a paginii. Un complot negru in care un tip aflat la un pas de moarte, va fi incurcat de femei fatale, urmariri si impuscaturi. Are particularitatea de a fi neterminat, dar autorii au considerat oportun sa-l publice „pentru a arata aspiratiile pe care le aveau cand au inceput-o".

"Hotelul Harbour View" o povesteste cum un japonez care isi pedepseste ficatul intr-un hotel din China, culcandu-se cu o prostituata de care pare sa se fi indragostit si cu un comportament aparent auto-vatamator.

In "The Lost Boys Restaurant", vei vedea cum tatal unei fete ucise si caruia politia din tara sa i-a promis razbunare, ajunge sa se mute in Caracas pentru a-l gasi pe criminal.

"Brief meeting" este relatata in doua capitole si spune cum un criminal, care a aparut deja in povestea "Hotelului Harbour View", isi urmareste urmatoarea victima.

Ultima poveste este "A Tokyo Murder", o adaptare a unei povesti scrise de francezul Alain Saumon, in care incearca sa inregistreze viziunea Japoniei in ochii unui strain. Stabileste o poveste de gen negru la Tokyo si ofera propria sa perspectivă asupra culturii japoneze. Potrivit autorului insusi in lucrare, el intentiona sa o publice in revista Métal Hurlant, dar la sfatul lui Sekikawa insusi, l-a convins sa-l lase sa o revizuiasca si sa o publice in Japonia si pentru japonezi. Cand a aflat ca caricaturistul va fi Taniguchi, a fost placut surprins.

Desi nu au nicio relatie speciala intre ele, cu exceptia unui protagonist comun in doua povesti, sant povesti in care predomina sexul, alcoolul si armele de foc, indiferent daca sant stabilite in China, Venezuela sau Japonia. Desenul manga-ului straluceste si genul negru este ceva care i se potriveste incredibil de bine, cu momente narative foarte bune, cu unghiuri de vedere si jocuri de priviri care mi-au amintit de alte manga-uri clasice, desi nu puteau fi sitilul mai diametral opus. Dar esenta este acolo, iar utilizarea pauzelor si a unghiurilor este comuna. Aici umbrele nu sant la fel de importante ca in opera unui american, dar el are alte resurse mai tipice manga in care compenseaza un lucru pentru altul.

Nu stiu daca acesta este cel mai rau. Nu as indrazni sa spun atat de mult. Da, nu pot spune ca autorul se afla in topul meu, dar faptul de a putea vedea un maestru al naratiunii grafice care povesteste povesti de gen asta merita cel putin citit.

Asa ca miau miau...

Un comentariu:

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri