Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

RG Veda


Information
Type: Manga
Volumes: 10
Chapters: 16
Status: Finished
Published: 1990 to 1996
Genres: Adventure, Drama, Fantasy, Shoujo
Authors: CLAMP (Story & Art), Ohkawa, Nanase (Story)
Serialization: Wings

RG Veda (圣 Seiden: Rigu Veda) este prima manga creat de Clamp, constand in zece volume. Acesta a fost publicat pentru prima data in Japonia, in 1989, ca debut al grupului Clamp. Chiar titlul ne arata despre ce este vorba in acesta poveste - contine elemente ale mitologiei vedice. Seria este cunoscut pentru arta extravaganta si foarte detaliata. Este inspirat din doua episode OVA .

Rig Veda (in sanscrita: ऋग्वेद ṛgveda) este o colectie de imnuri vedice din India antica, dedicata zeitatilor rigvedice. Este considerat cel mai important dintre cele patru texte canonice hinduse (shruti) cunoscute drept "Vede". Conform dovezilor interne (filologice si lingvistice), Rig Veda a fost compusa aproximativ intre 1700 si 1100 i.Hr. (perioada vedica timpurie), in Punjab (Sapta Sindhu), ceea ce o plaseaza printre cele mai vechi texte religioase din lume in continua folosire, precum si printre cele mai vechi texte scrise intr-o limba indo-europeana.
Exista importante similitati lingvistice si culturale intre Rig Veda si Avesta iraniana, originara din timpurile proto-indo-iraniene, de multe ori asociata cu cultura Andronovo, datand din c.2000 i.Hr.ciunilor, slujbelor religioase și a altor ocazii potrivite.
Conform interpretarilor hinduse stricte, Vedele sant apauruseya („creații non-umane”) si au fost revelate in mod direct, motiv pentru care sant numite „śruti” („ceea ce se aude”). Hinduismul, cunoscut si ca Sanatana Dharma („Legea eterna”), se refera la credinta in intelepciunea atemporala cuprinsa in aceste texte.
Filozofii si secte aparute in subcontinentul indian au adoptat pozitii variate privind
Vedele. Scolile de filozofie indiana care citeaza Vedele ca autoritatea lor scriptorala sant denumite „ortodoxe” (āstika). Alte doua filozofii indiene, buddhismul si jainismul, nu au acceptat autoritatea Vedelor si s-au transformat in religii distincte. In filozofia indiana ele sant numite scoli „heterodoxe” (nāstika).Povestea acestei manga se refera la trei sute de ani in urma, cand zeul tunetului, Taishakuten , rasculat impotriva Imparatului Ceresc si omorand-ul atat pe el cat si pe Zeul Gardian Ashura-O . Cu ajutorul sotiei lui Ashura-o, Shashi, a uzurpat tronul incepand domnia lui cruda ca noul imparat. Cu toate acestea, o profetie a fost facuta de catre Kuyou:

"Sase stelele vor cadea pe acest plan. Stelele Intunericului va sfida Cerurile si vei face o calatorie. Una va fi atunci cand veti gasi un copil pierdut. Eu nu pot deslusi alinarea copilului. Stiu doar ca el este singurul care poate intoarce rotile destinului Tenkai. Caci prin Imputernicirea Cereasca prin acest copil, Sase Stele va incepe sa adune. Si atunci cineva va aparea din umbre. Chiar si cu puterile mele nu pot face fata, deoarece el stie viitorul si-l poate schimba impreuna cu Raul si Stelele Ceresti. O flacara va cadea pe cei rai, iar cele Sase Stele vor invinge pe celalalte, si se vor desparti in ceruri"


Ca urmare a acestei profetii, Guardian Warrior of the northland, Yasha-ō, se trezeste cu copilul lui Ashura-O, Ashura, care a dormit in ultimii trei sute de ani sub un sigiliu magic. Crezand ca profetia "Sase Stele" unite inseamna rasturnarea lui Taishakuten, el si Ashura stabilesc sa caute aceste sase stele. De-a lungul timpului, cinci din cele sase stele sant adunate de Yasha-o si Ashura, iar primele doua sant unite prin Sōma si Ryu-ō, celalate trei prin Karura-ō. Un personaj misterios, care apare si dispare destul de regulat, Kujaku, le da sfaturi utile, dar natura lui si intentiile sant neclare.


Ordinea evenimentelor este schimbata, multe lucruri interesante sant date la o parte. Se prezinta jumatati din faptele din manga (cum ar fi facinatia Ashurei pentru dansatoare - in anime nu apare Gigei, insa Ashura se uita facinat la acea dansatoare).

Inainte de a muri Sohma ii ofera sangele ei lui Kendappa-oh (cei care beau sangele clanului din care facea parte Sohma deveneau nemuritori). Kendappa-oh refuza, deoarece nu vrea sa mai traiasca atata timp cat Sohma nu mai este. Sohma dorea sa-i ofere sangele pentru ca ea sa poata lupta in continuare. Kendappa-oh considera ca cele 6 Stele (tabara celor buni) n-au nici o sansa in fata lui Taishakuten (Imparatul Cerului), asa ca ia decizia de a muri alaturi de Sohma.

In momentul in care ni se arata Kendappa-oh ca general incepe conflictul. Ca si in X, personajelor le era destinat sa se bata cuplate dupa diferite criterii Clamp. Astfel ca, Kendappa-oh se lupta cu Sohma. Ea ia decizia ca este singura care (ca si Sohma) are drept de viata si de moarte fata de cealalta. Lupta are un puternic caracter dramatic si sfasietor (Kendappa-oh are o atitudine total detasata si senina - nu mi-a placut niciodata de ea, dar acum ... eram scos din minti -, iar Sohma este confuza, dezarmata, vulnerabila - primeste lovituri directe de la Kendappa-oh, nefiind in stare sa se apere sau sa lupte). Oricum, daca vrei, am translation-urile la unele din volume si unele scan-uri.
Paralela cu X, legata de Arashi si Sorata se referea la aceeasi tehnica de rasturnare de situatie (btw, nici Arashi nu mi-a placut, de cum am vazut-o). In manga Arashi se da de partea lui Fuuma. Sorata promisese inca din copilarie ca va muri pentru cea pe care o va iubi. Deci, era evident (daca stai sa studiezi creatiile lui Clamp realizezi ca multe au asemanari si elemente comune).

Am fost foarte surprins ca personaje si opera de arta este genial. M-am indragostit de fiecare personaj nou, care se gasesc in Tsubasa Reservoir Chronicle si care ma facut sa ma simt aiurea atunci cand am vazut ucisi cu brutalitate. Nu sant sigur daca am citit o manga care contine varsare de sange nevinovat, cu exceptia poate Hellsing, dar asta e discutabil.

0 comments:

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri