Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

Dante Shinkyoku


Information
Type: Manga
Volumes: 3
Chapters: 40
Status: Finished
Published: Sep 19, 1994 to Oct 19, 1995
Genres: Mystery, Drama, Historical, Supernatural
Authors: Nagai, Go (Story & Art), Alighieri, Dante (Story)
Serialization: None

"The Inferno, The Purgatorio, and The Paradiso."

Azi am terminat manga "Dante Shinkyoku" ( The Divine Comedy) sau pe romaneste "Divina Comedie". Go Nagai a facut o manga a 'Comediei Divine', inspiratie din alte lucrari precum Maou Dante si Devilman. Go Nagai foloseste propria interpretare a poemului original pentru a adauga sau a face manga mai usor de inteles pentru oamenii care nu au citit poemul original.

"Divina Comedie (Divina Commedia), cea mai celebra opera a lui Dante Alighieri, este totodata una dintre cele mai importante capodopere ale literaturii universale. Divina Comedie descrie coborarea lui Dante in Infern, trecerea prin Purgatoriu si ascensiunea in Paradis, pentru a termina cu apoteoza unirii lui cu Divinitatea. Desi continua modul caracteristic al literaturii si stilului medieval (inspiratie religioasa, tendinta moralizatoare, limbaj bazat pe perceptia vizuala si imediata a faptelor), poemul lui Dante tinde catre o reprezentare ampla si dramatica a realitatii, departe de spiritualitatea tipica a epocii sale.
Poemul a fost scris de Dante in timpul exilului sau intre 1304 si 1321, actiunea este situata de autor in primavara anului 1300, in saptamana dinainte de Paste, cand Dante inteprinde calatoria in „Lumea de Dincolo”. Este anul sfant ("Il Grande Giubileo") instituit de Papa Bonifaciu al VIII-lea, socotit jumatatea duratei previzibile a lumii."

Povestea este la fel ca si poemul original, povesteste calatoria lui Dante prin cele Trei Regate ale Mortilor. El este condus de poetul roman Virgil la inceput si simbolizand ratiunea apoi de Beatrice simbol al credintei.
Infernul - Dante, ratacit intr-o padure unde voia sa ia o ramura pentru sarbatoarea Floriilor, se trezeste la un moment dat inconjurat de o pantera, de un leu si o lupoaica. Cuprins de spaima, ii vine o umbra in ajutor: este poetul Virgiliu, care il va conduce prin Infern, singura posibilitate de a iesi din padure.

"Impreuna coboara prin "noua cercuri ale iadului", fiecare cerc fiind ocupat de diverse personaje celebre din istoria omenirii, in functie de pacatele savarsite, dar si de personalitati contemporane, adversari personali sau persoane dispretuite, trimisi de Dante in Infern pentru a-si ispasi viciile. Pedepsele sant descrise in ordine crescanda, cu cat se coboara in profunzimea Iadului, care este si centrul pamantului. Aici intalnesc de asemenea celebrul cuplu adulterin, Paolo si Francesca, sotia unui macelar care intr-un acces de furie si gelozie ii omoara pe amandoi. Aceasta intamplare ii ofera lui Dante o viziune despre dragoste ca un sentiment ce continua si dupa moarte, aducandu-i in acelasi timp amaraciune pentru iubirea sa neimplinita. Astfel opera capata un caracter romantic, opus curentului tanar renascentist al perioadei istorice. Aceasta parte a calatoriei se termina cu vederea lui Lucifer, chinuit intr-un lac inghetat. De aici, vor iesi, urcand pentru a vedea din nou "cerul instelat". Calatorind in lumea fantastica a mortilor, Dante duce cu sine toate sentimentele si pasiunile celor vii, trage dupa el - cum s-a scris - tot pamantul."

Arta este foarte buna. Go Nagai a ilustrat manga bazata pe arta din "Comedie Divina" a lui Gustave Doré, dar si pe stilul artistic propriu.

Purgatoriul - Dante si Virgiliu ajung pe cealalta parte a pamantului, in fata muntelui Purgatoriului, pe culmile caruia salasuiesc sufletele mortilor care se caiesc de pacatele facute in viata. Muntele este impartit in "sapte cercuri", dupa tipul viciilor avute (manie, avaritie, lacomie etc.) si durata timpului de cainta. Rugaciunile celor vii pe pamant ii pot ajuta sa iasa mai curand din Purgatoriu. Si aici se regasesc persoane cunoscute lui Dante, pentru care arata bunavointa, cum ar fi prietenii sai din cercul "dolce stil nuovo" sau marii artisti ai trecutului. In varful muntelui se gaseste Paradisul Terestru, care are aspectul unei paduri populata de figuri alegorice. Purgatoriul este o alta ipostaza a personalitatii umane care prevesteste zorile Renasterii.


In general, Go Nagai a facut o treaba foarte bine adaptata a poemului clasic, desi Go Nagai a taiat cateva parti ale poemului, este rezonabil avand in vedere lungimea manga-ului. As recomanda manga aceasta oamenilor care iubesc Comedia Divina sau celor care le este greu sa citeasca o literatura.
Ajunsi in Paradisul terestru, Virgiliu il paraseste si se intoarce in Infern. Din acest moment, Dante va fi calauzit de Beatrice, instrumentul vointei divine. Paradisul, in opozitie cu Infernul, este construit din noua cercuri orientate spre inaltime. Aici este salasul celor fara de pacate, al sfintilor. Fiecare cerc corespunde unuia din corpurile ceresti cunoscute in acea vreme: Luna, Mercur, Venus, Soarele, Marte, Jupiter, Saturn, dominate de cerul stelelor fixe. La sfarsitul calatoriei Beatrice il paraseste si Dante, ghidat de Sfantul Bernardo, adreseaza o rugaciune Sfintei Fecioare. Artistul se contopeste cu Dumnezeu, simbolul "Iubirii care pune in mișcare cerul si stelele". Daca in descrierea Infernului si Purgatoriului Dante a avut unele puncte de sprijin, in Paradis el este unicul creator. Traditia Paradisului nu exista in literatura si fantezia dantesca a creat-o din propriile resurse, realizand un vers fluid si de infinita gama muzicala, corespunzator iradierii oceanului de lumina a Paradisului.


Asa ca miau miau...

0 comments:

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri