Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

Maken Lovecraft Kessakushuu


Type: Manga
Volumes: 1
Chapters: 4
Status: Finished
Published: Feb 12, 2009 to Aug 15, 2014
Genres: Fantasy, Historical, Horror
Authors: Lovecraft, H. P. (Story), Tanabe, Gou (Story & Art)
Serialization: ComicWalker


Salutare ! ca sa nu mai prelungim, in seara asta am sa recomand o scurta manga numita "Maken Lovecraft Kessakushuu" sau "H.P. Lovecraft's The Hound and Other Stories"

Opera lui HP Lovecraft (1890-1937), creatorul al vechiului zeu, Cthulhu, si al altor icoane horror, a inspirat artisti si autori de manga, incepand de la serios (Junji Ito's slimy Uzumaki , Hideyuki Kikuchi's pulp novels of demons and alien gods) pana la cel, nu atat de serios (Urotsukidoji , evaluat în X de Toshio Maeda, comedia harem manga Haiyore! Nyaruko-san ). Dar, in ciuda dorintei unora dintre fani de a-l vedea pe Cthulhu in spatele fiecarui monstru tentacular, exista relativ putine adaptari manga 'drepte' ale Lovecraft, a caror influenta este mai des difuzata prin cultura pop de groaza.

Aceasta colectie ale lui Gou Tanabe, un artist ale carei alte opere includ adaptari in stil clasic ale lui Maxim Gorky si Anton Chekov, adapteaza trei povestiri timpurii ale lui Lovecraft: "The Hound", "The Temple" si "The Nameless City". Lumina si atmosfera grea chiar si dupa standardele lui Lovecraft, toate sant variatii pe aceeasi tema a unui barbat singur intr-un loc inspaimantator, indiferent daca acel om este un arheolog care exploreaza ruinele desertului ("Orasul fara nume"), un comandant al unui submarin nazist al carui nava e scufundata intr-o lume misterioasa ("Templul"), sau un talhar de morminte care, cu ajutorul prietenului sau de lectura - Necronomicon -, gaseste un artefact blestemat ai carui proprietari tind sa sfarseasca rupti in bucati ("The Hound") .

Tanabe aduce in premiera un stil de arta detaliat, intens de cerneala (aproape suprasolicitat in locuri) si un talent pentru tacere. Povestile originale erau naratiuni la prima persoana, dar Tanabe isi face treaba cand scoate textul si reda povestile doar cu arta: expresiile de pe fata unui personaj, miscarile corpului, panoul lent al camerei peste setarile complexe din interiorul submarinului, cimitirul bantuit si mormantul desertului. Conform standardelor manga, este inca un pic cu cuvant, iar in locuri (in special "Orasul fara nume", textul ar putea fi redus si mai departe.

Intr-adevar, daca aceste adaptari atmosferice au un defect, este prea literal si reverential; Tanabe chiar dispretuieste acumularea de manga horror, onorata de timp, pentru a 'intoarce pagina pentru a vedea imaginea finala socanta', dar nu ai nevoie de un stil maniac, gore, demential, care sa transmita vizual spiritul liniilor precum

"Madness rides the star-wind … claws and teeth sharpened on centuries of corpses … dripping death astride a Bacchanale of bats from night-black ruins of buried temples of Belial"

Cea mai buna dintre cele trei adaptari este "Templul", care transmite frumusetea ciudata si uimirea, care pe langa monstrii slobberi, caracterizeaza cea mai buna lucrare a lui Lovecraft.

Asa ca miau miau...


Un comentariu:

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri