Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

Helen ESP

Information
Type: Manga
Volumes: 2
Chapters: 18
Status: Finished
Published: Jun 7, 2007 to Jun 24, 2010
Genres: Shounen, Supernatural
Authors: Kigitsu, Katsuhisa (Story & Art)
Serialization: Shounen Champion

Iti voi spune in 3 intrebari pentru a vedea daca iti place manga asta.

Stii cine este Helen Keller?
Stii ce este esp?
Crezi ca cele doua combinate ar putea fi interesante (tineti cont de Kigitsu Katsuhisa)?

Daca ai rasouns "DA" tuturor celor 3 intrebari, sigur te vei bucura de aceasta manga. Este extrem de episodic, ceea ce este atat un lucru bun, cat si un lucru rau. Face ca povestea sa para mai lunga si nu se lasa mult pe lucruri, dar unora le-ar fi dorit sa vad mai mult din asta.

Presupun ca exista nenumarate modalitati de abordare a dizabilitatii in fictiune pentru autorii contemporani. Si nenumarate modalitati de a nu reusi. Este un domeniu destul de dificil de abordat cu atat de multe trape in care sa cada si atat de multi oameni care sa jigneasca. Cum sa tratam handicapul in fictiune? Este intr-adevar, cam greu... cred... daca 'Daredevil' un orb, care poate simti de fapt orice se intampla in jurul sau datorita puterilor? Este cu adevarat 'Profesorul X' un reprezentant adecvat al oamenilor legati de scaunele cu rotile atunci cand poate misca orice vrea cu puterea mintii sale? Si chiar conteaza?

Cele mai bune si mai frumoase lucruri din lume nu pot fi vazute, si nici macar atinse. Ele trebuie simtite din inima.

Katsuhisa Kigitsu, autorul manga-ului de satire intunecatoare si incredibil de respingatoare "Franken Fran", ne pune sa ne confrunta cu Takahara Helen, o tanara care si-a pierdut vocea, vazul si auzul intr-un groaznic accident de masina. In curand isi da seama, totusi, ca si-a dezvoltat o putere psihica deosebita: acum este capabila sa vorbeasca cu cainele ei de paza Victor prin telepatie, transformandu-l in ochi si urechi.

Manga "Helen ESP" in loc sa ne forteze pe sa ne fie mila de fata pentru situatia ei nefericita, autorul intr-un mod neasteptat de bland si optimist, ilustreaza viata Helenei plina de mirare si aventuri fantastice, care modeleaza personajele bine scrise ale fetei, cainelui ei, ale ei unchi iubitor si mediul ei social in crestere. Cu toate acestea, momentul in care noi cititorii ne dam seama ca Helen este mai tulburata de puterile sale noi dobandite si de consecintele lor decat de dizabilitatile ei, este acel momentul in care adevaratele culori ale acestui personaj puternic incep sa straluceasca.
In ciuda faptului ca la varsta frageda de 19 luni si-a pierdut total atat vazul cat si auzul, Helen Keller a reusit sa devina prima persoana cu surdocecitate absolventa a unei institututii superioare de invatamant, in anul 1904. Cu ajutorul unei profesoare cu mult har - Anne Sullivan - a invatat sa citeasca in limbajul Braille in limbile engleza, franceza, greaca, germana si latina.Deci, "Helen ESP", considera ca ignorarea dizabilitatilor este atat de literal incat este dificil de spus ca personajul principal este cu adevarat handicapat. Personajul principal, Helen, este o inselaciunea orb-surd-muta a lui 'Helen Keller' care foloseste ESP pentru a-si simti imprejurimile si pentru a purta telepatic conversatii lungi cu cainele ei ghid, despre subiecte la fel de diverse precum spiritualitatea, conditia umana si fizica. S-ar putea acorda autorului Kigitsu Katsuhisa meritul pentru bizara noutate de a reduce o dizabilitate la o declaratie de moda, cu exceptia faptului ca conceptul de "supererou cu dizabilitati care nu este cu adevarat cu dizabilitati" a fost deja omorat in alta parte.

ESP = Extra Special People

In concluzie, in loc sa fie socanta, dar originala, "Helen ESP" nu are decat un gust. Luptele personajului din titlu sant aproape in totalitate lipsite de legatura cu cele ale unei persoane cu dizabilitati medii. A alege sa subliniezi identitatea unui personaj ca persoana cu handicap, oferindu-i în acelasi timp o putere care neaga aproape complet handicapul este ceea ce am spus mai sus o "inselaciune". Mai rau, echivaleaza cu argumentarea faptului ca o persoana cu handicap nu poate fi cu adevarat un personaj principal convingator, iar handicapul sau necesita atenuare sau compensare supranaturala pentru a-l face uman.

Asa ca miau miau...

0 comments:

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri