Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

The Book of Five Rings: Manga de Dokuha

Information
Type: Manga
Volumes: 1
Chapters: 5
Status: Finished
Published: Dec 1, 2009 to Nov 22, 1995
Genres: Historical, martial arts, military
Authors: Miyamoto Musashi  (Story)
Serialization: Variety Art Works

Cu putin timp inainte de a muri, samuraiul Miyamoto Musashi se retrage in pestera Reigandō din regiunea Kumamoto, unde scrie "Cartea celor cinci cercuri" – "Gorin no Sho". Tradusa de-a lungul anilor in numeroase limbi, lucrarea pe care acest legendar maestru a doua sabii a lasat-o posteritatii. Musashi descrie tehnici aplicabile in lupta cu unu sau mai multi adversari si arata cum acestea, imbinate cu preceptele Zen, pot fi utile in viata de zi cu zi. Pentru a intelege mai bine invataturile sale, este bine sa cititi cartea in sine.

Miyamoto Musashi (1584-1645), samurai, scriitor, pictor si caligraf. S-a evidentiat prin stilul sau unic de lupta, cu doua sabii. A dezvoltat o filosofie a strategiei in artele martiale pe care a prezentat-o ulterior in cartile sale, "Oglinda Căii Strategiei (Hyōdōkyō)", 35 de articole despre strategie (Hyōhō Sanjūgo Kajō)" si "Cartea celor cinci cercuri (Gorin no Sho)".

Musashi stabileste o tema "fara prostii" in tot textul. De exemplu, el remarca in mod repetat ca infloririle tehnice sant excesive si contrasteaza ingrijorarea cu privire la astfel de lucruri cu principiul ca toata tehnica este pur si simplu o metoda de taiere a adversarului. De asemenea, el afirma in mod continuu ca intelegerile exprimate in carte sant importante pentru lupta pe orice scara, indiferent daca este un duel individual sau o lupta masiva . Descrierile principiilor sant adesea urmate de indemnuri pentru "a investiga cu atenție acest lucru" prin practica, mai degraba decat sa incerce sa le invete doar citind.
Capitolul Cartea Pamantului serveste ca o introducere si discuta metaforic despre arte martiale, conducere si instruire ca construirea unei case.

Cunoaste cele mai mici lucruri si cele mai mari lucruri, cele mai putin adanci si cele mai profunde. De parca ar fi un drum drept trasat la sol ... Aceste lucruri nu pot fi explicate in detaliu. Dintr-un singur lucru, cunoasteti zece mii de lucruri. Cand atingi calea strategiei, nu va exista un lucru pe care sa nu-l vezi. Trebuie sa studiezi din greu.

Cronometrarea este importanta in dans si muzica de flauta sau coarda, deoarece acestea sant in ritm numai daca sincronizarea este buna. Cronometrarea si ritmul sant, de asemenea, implicate in artele militare, tragerea cu arcul si a armelor si calarirea pe cai. In toate abilitatile exista o sincronizare.... Exista sincronizare in intreaga viata a razboinicului, in inflorirea si declinul sau, in armonie si discordie. In mod similar, exista sincronizare in calea negustorului, in cresterea si caderea capitalului. Toate lucrurile implica sincronizarea cresterii si scaderii. Trebuie sa puteti discerne acest lucru. In strategie exista diverse consideratii de sincronizare. De la inceput trebuie sa cunoasteti calendarul aplicabil si calendarul inaplicabil si dintre lucrurile mari si mici si momentele rapide si lente. gasiti sincronizarea relevanta, vazand mai intai sincronizarea distantei si sincronizarea in fundal. Acesta este principalul lucru in strategie. Este deosebit de important sa cunoasteti calendarul de fundal, altfel strategia dvs. va deveni incerta.

Capitolul Cartea Apei descrie stilul lui Musashi, Ni-ten ichi-ryu , sau "Doua ceruri, un singur stil". Descrie cateva tehnici de baza si principii fundamentale.

In strategie, purtarea voastra spirituala nu trebuie sa fie diferita de cea normala. Atat in lupta, cat si in viata de zi cu zi, ar trebui sa fii hotarat, desi calm.
Atitudinea ta ar trebui să fie mare sau mica in functie de situație. Atitudinile superioare, inferioare si medii sant decisive. Atitudinile din partea stanga si din partea dreapta sant fluide. Atitudinile de stanga si de dreapta trebuie folosite daca exista o obstructie deasupra capului sau intr-o parte. Decizia de a utiliza Stanga sau Dreapta depinde de loc.


Capitolul Cartea Focului se refera la caldura bataliei si discuta chestiuni precum diferite tipuri de sincronizare.

Asa cum un singur om poate invinge zece oameni, tot asa poate o mie de oameni sa invinga zece mii. Cu toate acestea, poti deveni un maestru al strategiei antrenandu-te singur cu o sabie, astfel incat sa poti intelege stratagemele inamicului, puterea si resursele acestuia si sa ajungi sa apreciezi cum sa aplici strategia pentru a bate zece mii de inamici.

Capitolul Cartea Vantului este un joc de cuvinte, deoarece caracterul japonez poate insemna atat "vant", cat si "stil".
Cunoscand lucruri care exista, poti cunoaste ceea ce nu exista.

Se discuta ceea ce Musashi considera a fi esecurile diferitelor scoli contemporane de lupta cu sabia.

Capitolul Cartea Vidului este un scurt epilog, care descrie, in termeni mai ezoterici, gandurile influentate probabil de Zen ale lui Musashi despre constiinta si mentalitatea corecta.
In gol este virtute si nu exista rau. Intelepciunea are existenta, principiul are existenta, Calea are existenta, spiritul este neantul.

Arta din acest manga (da exista mai multe manga-uri) este simpla si placuta, se intelege destul de bine si nu pare complicat sa citesti cinci capitole.  

Asa ca miau miau...

2 comentarii:

  1. Multă mitologie și un imaginar care tu îl faci accesibil in partea asta de lume. O munca de pionerat as zice. Mulțumesc !

    RăspundețiȘtergere

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri