Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

The Unwomanly Face of War

Information
Type: Manga
Volumes: 2
Chapters: ?
Status: Publishing
Published: Apr 27, 2019 to ?
Genres: Drama, Historical
Authors: Koume, Keito (Story & Art)
Serialization: ComicWalker

Hi miau lume ! Stiu ca abia a inceput acest manga, nu mai am rabdare sa astept sa scriu o recenzie. Asa ca deoarece am ajuns la volumul doi, am decis sa fac ma apuc de o recenzie. Dar inainte de a scrie aceasta recenzie, doresc sa va spun ca exista chiar o carte despre aceste adevaruri tiparite. Nu vreau sa oblig pe nimeni sa citeasca cartea, dar doresc macar sa cititi acest manga, indiferent ca nu este completa. 

Al Doilea Razboi Mondial nu va ajunge niciodata sa-si dezvaluie intreaga grozavie. In spatele faptelor de arme, al atrocitatilor si al crimelor monstruoase comise impotriva civililor se ascunde o alta realitate. Aceea a miilor de femei sovietice trimise pe front impotriva inamicului nazist. Svetlana Aleksievici si-a dedicat sapte ani din viata colectarii marturiilor unor femei care, multe dintre ele, la momentul acela erau abia iesite din copilarie. Dupa primele sentimente de euforie, vei asista la o schimbare radicala de ton, pe masura ce ajungi la incercarea fatala a luptei, insotita de partea sa de intrebari si de suferinta. Abandonand tacerea in care si-au gasit refugiul, aceste femei îndraznesc, in sfarsit, sa prezinte razboiul asa cum l-au trait. "Svetlana Aleksievici este unul dintre cei mai valorosi scriitori ai vremurilor noastre. Proza ei nu este feminina, ci aspra precum razboiul [...], dar, prin expresivitatea ei, devine artistica, palpabila, profund emotionanta.” – Vladimir Voinovici

Aceasta manga relateaza experientele femeilor sovietice care au luptat pe linia frontului, pe frontul de acasa si in teritoriile ocupate. Aceste femei - in total peste un milion - erau asistente medicale, piloti, soferi de tancuri, mitralieri si lunetisti. Au luptat alaturi de barbati si, totusi, dupa victorie, eforturile si sacrificiile lor au fost uitate.

Fiecare arc aduce o serie de povesti tulburatoare. Atmosfera sufocanta a razboiului atarna deasupra fiecarui capitol ca un semn urat si pe masura ce progresezi, incepi sa intelegi mai bine adevărata sa natura. Zeci de personaje fara nume apar si dispar, iar povestea iti aminteste constant ca acestia erau oameni adevarati, tineri si barbati, care isi dadeau viata, viitorul. Uneori, soarta lor este necunoscuta. Alteori, sant morti.
Chipul de femeie al razboiului reuseste sa surprinda aproape perfect subtilitatile subtile, dar puternice ale razboiului. Nu exista nicio persistenta in istoria acestui personaj sau in dezvoltarea acelui personaj. Lucrurile sant pur si simplu povestite asa cum s-au intamplat si asta le face cu atat mai impactante.

La fel ca personajele sale, manga nu se opreste sa locuiasca. Continua sa mearga mai departe, impingand mai departe indiferent de ce, facandu-l sa se simta ca si cum unele povesti ar fi rămas neterminate. Dar asa este realitatea razboiului. Unele povesti nu se vor spune niciodata. Povestea unui soldat traieste si moare odata cu ei. Cei care supravietuiesc se confrunta cu realitatea sumbru ca vietile lor nu vor fi niciodata la fel, ca nu pot fi niciodata normali. Traiesc cu acest adevar si cumva, se descurca. Prin aceasta manga, ne spun povestile lor.

In ciuda realitatii deprimante care da tonul, manga este inca ocazional punctata sclipiri de reuniuni vesele si finaluri fericite, imprastiate in poveste ca niste mici pete de aur, momente rare de simtire buna in tragediile care se desfasoara in fata ochilor nostri. Ne agatam de aceste scene de speranta de parca fiecare va fi ultima noastra suflare. Merita aceste finaluri ? 

Aceasta este o manga pe care nu o recomand usor. Realitatea poate fi cruda si uneori este sfasietor sa iti dai seama ca aceste povesti sant foarte reale.

Asa ca miau miau...

0 comments:

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri