Call Our Miauti-Free Number: 072-800-xxxx

Arte

Information
Type: Manga
Volumes: 3
Chapters: Unknown
Status: Publishing
Published: Oct 25, 2013 to ?
Genres: Historical, Seinen, Romance, Slice of Life
Authors: Ookubo, Kei (Story & Art)
Serialization: Comic Zenon


Povestea miresei este uneori identificata gresit ca shojo sau ca josei, pentru ca este vorba despre femei si, intr-un fel, exista aceasta idee ca doar femeilor le pasa suficient de mult pentru a citi povesti cu protagonisti feminini. Care este un gand destul de trist, stii?

Nu sant in niciun caz un expert, dar am impresia ca exista de fapt un intreg gen de manga seinen care se refera la femeile si luptele lor din societate, din trecut sau din prezent, in locuri straine sau pe plan intern! Deci, Miauti va revizui despre o astfel de manga, "Arte" de Kei Ohkubo.

Am luat prima nota de Arte datorita ilustratiilor superbe de coperta. Uita-te  la ele! Detaliile, culoarea, atmosfera! Am citit primele trei volume acum, ceea ce este suficient pentru a-mi forma o opinie.

Asa ca ne aruncam in Florenta, inceputul secolului al XVI-lea. Locul nasterii epocii Renasterii, unde arta prospera. Intr-un mic colt al acestui vast oras, incepe calatoria unei fete protejate. Viseaza sa devina artista, o cariera imposibila pentru o fata nascuta intr-o familie nobila. In acele vremuri, arta era o profesie exclusiv masculina, femeia fiind supusa unei discriminari puternice. In ciuda acestor provocari, Arte persevereaza cu o munca grea si o atitudine pozitiva.

Odata cu moartea tatalui ei, care era singurul credincios in arta ei ca vocatie, ea s-a confruntat cu mania mamei sale, care avea idei foarte rigide despre ceea ce ar trebui sa faca o femeie. Mama ei ii arde toata schitele pentru a o "disciplina" si ii spune ca lectiile ei de arta erau doar menite sa fie un hobby.
Sfidarea ei fata de autoritatea parinteasca care decide ce este potrivit pentru ea este admirabila, mai ales avand in vedere conditiile represive ale femeilor din acea vreme. In cele din urma, ea devine ucenica la atelierele lui Leo, dar numai dupa ce se confrunta cu respingeri istovitoare si umilitoare de la aproximativ douazeci de ateliere si sarcini provocatoare. Personajul relaxat al lui Leo, in ciuda ostilitatii sale initiale impotriva ei pentru ca era o fata nobila, se incalzeste cu ea. 
In ciuda diferentelor mari de gen si clasa, au similitudini uriase in abordarea lor fata de arta si motivatiile lor pentru a dori sa devina artisti.Este cathartic si profund placut sa privesti o femeie care isi ia viata in propriile maini si creste ca artizan si ca femeie.

Desigur, este imposibil sa revizui o serie ca Arte fara a aduce in discutie feminismul si abilitarea. Aceasta serie este foarte nerusinata in ceea ce priveste mesajul si temele sale. Cu toate acestea, pentru cei care isi fac griji ca o serie atat de avansata cu mesajul sau ar putea deveni putin preponderent, ar trebui sa spun ca nu mi s-a parut asa. In niciun moment din timpul meu citind aceasta manga, nu am simtit vreodata ca ma bate cu capul cu mesajul ei. S-a simtit complet integrat in poveste si, in schimb, m-am trezit cu adevarat simtind personajele.


Suna de parca m-as fi napustit despre aceasta manga? Sant de fapt... ambivalent in legatura cu toate acestea. Mai ales... oh, nici nu stiu cum sa spun. "Arte" este atat de clar despre Arte, as vrea sa evolueze mai putin in jurul ei sau sa nu fie fiecare scena, personaj si tema atat de transparent conceput pentru a demonstra perseverenta, bunatatea si determinarea Artei. Imi place cand povestile se aliniaza la convingerile mele, desigur, dar prefer atunci cand acest lucru se simte intamplator. Da, stiu ca nimic nu este cu adevarat intamplator la povesti.

Configurarea personajului nu este deloc intamplatoare. Pana in prezent, nu exista personaje in plus in poveste. Fiecare personaj isi serveste scopul in poveste si continua sa creasca si sa se dezvolte pe masura ce povestea continua.Dincolo de munca sa fantastica de personaje, arta din aceasta manga este uimitoare si temele de imputernicire, Arte are, de asemenea, o suma surprinzatoare de oferit in ceea ce priveste informatia. Nu pot vorbi pentru alti cititori, dar nu sant prea familiarizat cu Italia din epoca Renasterii, asa ca scurtele explicatii despre modul in care au functionat unele lucruri sau ce au insemnat anumiti termeni s-au imprumutat pentru o experienta de citire mai lina. Din punctul meu de vedere, mangaka a trebuit sa se asigure ca manga va oferi un sentiment de stil european / italian, in timp ce trebuie sa se asigure ca ceea ce deseneaza reprezinta de fapt zona sau epoca pe care o deseneaza. 

Si spre final as avea o singura plangere cu privire la modul in care Arte discuta despre feminism si opresiunea femeilor, as spune ca arata cu degetul indreptatit spre oameni, a caror minte poate fi schimbata, mai degraba decat institutiile de putere care sant de fapt responsabile de opresiune. 

Femei pictoare din perioada Renasterii italiene:  
Artemisia Lomi Gentileschi (Rome 1593 – Naples 1652)
Liviana Fontana (Bologne 1552 – Rome 1614)
Sofonisba Anguissola (Crémone 1535 – Palerme 1625)
Elisabetta Sirani (Bologne 1638 – 1665)

Asa ca miau miau...


0 comments:

Contacteaza-l pe Miauti !

Nume

E-mail *

Mesaj *

Parteneri